Autosähkö.fi

Akut, startti, laturit

Autoasi.org

Autohuolto

Ilmastointi:


ilmastointihuolto  ilmastointilaite ilmastointihuoltotarjous

Autojen ilmastointilaitteet joutuvat kuumalla säällä koville. Huoltamaton ilmastointilaite voi aiheuttaa ikävän yllätyksen.

Ilmastointilaite on autoissa verraton varuste kuumilla keleillä. Arviolta noin puolessa koko autokannasta on ilmastointilaite ja kaikissa uusissa autoissa se on nykyään vakiovaruste. Vaikka ilmastointilaite on itsestäänselvyys uusissa autoissa, sen huoltaminen ei kuitenkaan kuulu autojen normaaliin huolto-ohjelmaan. Maahantuojien mukaan ilmastoinnin huolto ei sisälly huolto-ohjelmaan siksi, että se nostaisi huolto-ohjelman hintaa. Siksi ilmastointilaitteen huolto on autoilijan itsensä vastuulla.

Ilmastointilaitteen toiminta perustuu siinä kiertävään kylmäaineeseen. Kylmäainetta voi haihtua ja usein haihtuukin ilmastointilaitteesta noin 10 prosenttia vuodessa. Kun kylmäaineen vajausta syntyy noin kolmannes, ilmastointilaitteen toiminta heikkenee eikä laite puhalla enää kunnolla kylmää ilmaa.

Laitteessa ja sen putkistossa kiertävän kylmäaineen tehtävänä on myös voidella ilmastointia. Kun kylmäaine vajenee laitteistosta, ilmastointilaitteen kompressorin voitelu heikkenee ja kompressori voi vaurioitua. Ilmastointilaite kannattaa huollattaa myös kustannussäästömielessä, sillä kompressorin vaurioituessa edessä voi olla jopa yli tuhannen euron lasku.

Laite olisi hyvä huollattaa vähintään parin vuoden välein. Jos ilmastointilaite lakkaa puhaltamasta kylmää ilmaa, auton kojetaulussa oleva AC-kirjaimin tai hiutaleen kuvalla varustettu nappi kannattaa painaa pois päältä, että mahdollisesti vielä ehjänä oleva kompressori ei vaurioidu. Tämän jälkeen auto kannattaa tuoda ilmastointihuoltoon, jos laitetta aikoo vielä käyttää. Suurimmassa osassa uudehkoja ajoneuvoja kompressori pyörii koko ajan, joten voitelu on välttämätön kalliin vaurion välttämiseksi vaikkei ilmastointia käyttäisikään.

Valtaosassa tapauksista, joissa ilmastointilaite ei puhalla kunnolla kylmää, vika johtuu liian vähäisestä kylmäaineesta.

Laittessa yleisin käytettävä kylmäaine (R134a) on kasvihuonekaasu ja sen ilmastoa lämmittävä vaikutus on yli tuhatkertainen verrattuna hiilidioksidiin, uusimmissa ajoneuvoissa oleva R1234yf on jo huomattavasti ympäristöystävällisempi. Kylmäainetta saavat käsitellä vain henkilöt, jotka ovat pätevöityneet sen käsittelyyn ja päässeet Tukesin rekisteriin.

Ilmastointilaitteen oikeanlainen huolto kestää noin tunnin johon sisältyy järjestelmän tarkistus, tyhjennys, alpaineistus, imukuivaus ja kylmäaineen sekä öljyn/väriaineen lisäys. Vaihdettavan kuivain/suodatinpanoksen uusiminen on myös suositeltavaa muutaman vuoden välein, sillä tukkeutuessaan se voi aiheuttaa kalliin kompressorivaurion.

Lisäksi huollon yhteydessä on mahdollista ottaa ilmastointilaitteen höyrystimen ja raitisilmakanavien desinfiointi sekä raitisilmasuodattimen vaihto. Jos ilmastointilaitetta ei desinfioi, siitä voi tulla aikamoinen mikrobipesä. Höyrystimessä on koko ajan kosteutta eikä autojen ilmastointilaitteissa ole suodattimia höyrystimen jälkeen - kaikki ilma matkustamoon tulee suoraan höyrystimeltä ja likainen höyrystin levittää auton sisäilmaan tällöin paljon erilaisia pöpöjä.

Muista varata aika ilmastointihuoltoon, sillä kompressorin ja tiivisteiden voitelu on tärkeää riippumatta vuodenajasta, siis talvellakin!Klikkaa logosta sinua lähimmän toimipisteen omille sivuille.

Ampi

Kuurnankatu 30
80130 Joensuu

Varaosat: 0424 989 200
Korjaamo: 0424 989 215
Email: myynti (at) ampi.fi

Hira

Liipasintie 4
70460 Kuopio

Varaosat: 0424 989 260
Korjaamo: 0424 989 265
Email: myynti (at) hira.fi

Jas

Miilukatu 10
40320 Jyväskylä

Varaosat: 0424 989 240
Korjaamo: 0424 989 245
Email: myynti (at) jas.fi

Misra

Kinnarinkatu 4
50170 Mikkeli

Varaosat: 0424 989 220
Korjaamo: 0424 989 225
Email: myynti (at) misra.fi

Was

Ryytimaankatu 2
78850 Varkaus

Varaosat, Autoasi 0424 989 230
Renault, Dacia 0424 989 235
Hyundai, Suzuki 0424 989 236
Email: myynti (at) was.fi

Huom! Markkinointi- ja tukiasiat ainostaan sähköpostilla osoitteeseen: mainos (at) misra.fi